Viri in literatura
Zapis Jože Kos, 5. januar 2012, Velika Preska (Polšnik).


Natisni

Jože Kos

direktor, kulturni delavec, lesarski tehnik, samostojni podjetnik

* 12. 6. 1959, Ljubljana

Območje delovanja: Litija

Povzetek: Je direktor in lastnik dveh podjetij: Mizarstva Kos in Centra za zunanjo ureditev, ter vodja odmevnih projektov za promocijo svojega kraja in lesarske stroke. Bil je med ustanovitelji Kulturnega društva Pavle Voje Polšnik.

Do tretjega leta je s starši živel v Zagorju. Po očetovi ločitvi je skupaj z mamo Ivico, staro mamo Alojzijo, starim očetom Ivanom in sestro Marijo preživel mladostniška leta na Veliki Preski, kjer je še danes. Pri desetih letih je izgubil močnega vzornika, starega očeta Ivana. Isto leto se je tudi oče odselil v Avstralijo. Mladostna leta so ga zaznamovala z žensko družbo in močno krščansko vzgojo.

Osnovno šolo je obiskoval na Polšniku, Srednjo lesarsko šolo pa v Ljubljani. Leta 1980 je odšel na služenje vojaškega roka v Maribor, kjer je po krajšem vojaškem usposabljanju večino časa delal v mizarski delavnici in prepeval v zboru.

Izpopolnjeval se je v okviru Poslovnega združenja Naš vrt na področju vodenja, vodenja timov, povezovanja (mreženja podjetij) in obiskoval različna strokovna izpopolnjevanja na področju osebnostne rasti in  razvoja produktov.

Med leti 1981 in 1989 je bil zaposlen v Lesni industriji Litija (proizvodnja, montaža, priprava dela in vodenje proizvodnje) in 1989-1991 v podjetju Mlaj Zadobrova (priprava dela, komerciala, razvoj). Leta 1991 je začel samostojno podjetniško pot in kasneje  poleg Mizarstva Kos ustanovil tudi podjetje Center za zunanjo ureditev d.o.o., hiša idej in povezovanj.

Je direktor in lastnik dveh podjetij: Mizarstva Kos in Centra za zunanjo ureditev. Je ustanovitveni partner Poslovnega združenja Naš vrt, po dvanajstih letih vodenja je zdaj  podpredsednik. Ukvarja se z različnimi projekti, ki prinašajo osebnostno rast, kvalitetno rast medsebojnih odnosov, motiviranje tistih, ki se sami ne znajo ali tega ne zmorejo. Je idejni vodja projekta Les v ponovno življenje pri lesarski sekciji na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, aktivno sodeluje  pri slovensko-avstrijskem projektu Alpe Adria Holz/Les, je član konzorcija Vila bravum, voditelj razvojne vasi Velika Preska-naselje Žive hiše in vodja  različnih projektov izobraževanja na področju zunanjih ureditev.

V domačem kraju je član kluba D kreator razvoja. Več kot pet let je bil predsednik turističnega društva Polšnik, zdaj je podpredsednik. Bil je med ustanovitelji Kulturnega društva Pavle Voje Polšnik, deset let tajnik in zdaj že osemnajsto leto član upravnega odbora.  Že šestnajst let je programski vodja pohoda Od cerkvice do cerkvice. Trideset let je zborovodja in organist v cerkvi Lurške Matere Božje v Polšniku in prav toliko tudi pevec pri Moškem pevskem zboru Polšnik.

Je organizator različnih kulturnih prireditev, pobudnik projekta CRPOV v Polšniku (prvi v občini Litija), predsednik različnih gradbenih odborov (gradnja vodovoda, ureditev vasi, gradnja poslovilne vežice).

Na regionalnem nivoju je aktiven član programskega sveta LAS Srce Slovenije, petnajst let vodja odbora za dekanijska pevska srečanja (vmes eno leto Rudi Vidic) in aktivni partner pri projektu Od izvira do izliva reke Sopote.

Na nacionalnem nivoju je član Sveta za les in idejni vodja projekta Abrahamov ključ Srca Slovenije.

Projekti

2000 - Vrt in njegova anatomija (v sodelovanju z Darjo Kandare)

2000 - Smerokazi (v sodelovanju z Darjo Kandare)

2002/2003 - Les v bivalnem vrtu (v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani)

2003/2004 - Les na hiši in v vrtu nekoč in danes (v sodelovanju s Srednjo šolo za fotografijo v Ljubljani)

2004 - Vrtna fitnes oprema (v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani)

2004 - Velika Preska razvojna vas (v sodelovanju s Fakulteto za krajinsko arhitekturo)

2005 - Razstava fotografij celostno oblikovanih lesenih izdelkov okoli 22  hiš

2006/2007 - Nadstrešek (v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani)

2007/2008 - Leseni pločnik (v sodelovanju z vaščani)

2009 - Petdeset drevesnih vrst (v sodelovanju z Zavodom za gozdove)

2011 - 1000 piščali - Ena in tri ničle piščali (v sodelovanju z enajstimi Srednjimi lesarskimi šolami Slovenije, operativno vodenje Petra Kos)

2011  - Od izvira do izliva reke Sopote (v sodelovanju z vaščani)

2011 - Umetniška razstava Moja drevesa (v sodelovanju z Meto Jarc)

2012  - Projekt SSS, sestavimo slovensko stojnico (v sodelovanju z okoli 30 uporabniki stojnic, operativno vodenje Petra Kos)

2012 - Bunkerji so zaznamovali čas -v sodelovanju z vaščani

2012 - Stalna razstava 71 slovenskih drevesnih vrst

Bibliografija

Kos, Jože (soavtor). Pomladni pozdrav : Moški pevski zbor Polšnik : 30 let(zbornik). Polšnik,  Kulturno društvo, 2004.

Kos, Jože [et al.]. V poslanstvu dreves. Polšnik : Center za zunanjo ureditev, 2011.

Sodeloval je pri pesniški zbirki Pavle Voje: Da lepša bo Slovenija, kot član uredniškega odbora pri knjigi: Ko Polšnik se v čas ujame, urednik pri pesniški zbirki Pavle Voje: In sreča se na božjo pot odpravi, pri pesniški zbirki Laure Horvat: Ptica v kletki, član uredniškega odbora pri knjigi Orgle in dvanajst registrov in je soavtor dveh prospektov o kraju Polšnik. Sodeloval je tudi pri izdajah avdio kasete in CD-ja: Smo fantje z vasi in Pomladni pozdrav.

Je idejni vodja projekta »7 generacij« (ob 30- letnici vodenja mešanega zbora in igranja na orgle), Abrahamov ključ Srca Slovenije (posebno praznovanje Slovencev, ki v letu praznujejo svoj 50. rojstni dan) in projekta Romarji (zakonci).

Priznanja in nagrade v okviru dejavnosti

1999 - priznanje mesta Celje za inovativen sistem balkonskih ograj

2000 - priznanje Celjskega sejma za najlepši razstavni prostor na Celjskem sejmu

2001 - cehovsko priznanje Obrtno-podjetniške zbornice za inovativno stojnico,

2001- priznanje Obrtne zbornice Litija za inovativno promocijo na sejmih,

2001 - Centra za razvoj Litija Zlata vitica za ohranjanje in razvoj podeželja

2004 - priznanje celjskega sejma za razstavni prostor

2007 - pridobili znak kvalitete SQ

2009 - priznanje ljubljanskega sejma Skupini Vila Bravum za najlepši razstavni prostor

2011 - priznanje ljubljanskega sejma za najlepši razstavni prostor pri projektu Alpe Adria Holz/ Les

Prejel je bronasto in srebrno Gallusovo značko (delovanje na pevskem področju).

Na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti ZKD Litija je dobitnik Srebrnega priznanja Petra Jereba.


Nazaj Naprej
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | U | V | W | Z | Ž